Отново заявихме желание да развиваме целогодишен туризъм 07.11 | 13:17

Страната ни се представи на Световното туристическо изложение в Лондон

От Ралица Стоянова

"Бихме искали името на нашата страна да се свързва не само със  слънце, море, красиви планини и  разнообразни ски писти, но и с  уникалното съчетание на древна история и култура, голямо природно и биоразнообразие, прекрасни условия за СПА и уелнес услуги, автентична кухня и качествено вино". Това заяви директорът на дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма" в МИЕТ Анелия Генова по време на Световното туристическо изложение  в Лондон.

Тя допълни, че не са много страните по света, които могат да конкурират България по изобилие на минерални извори – в Европа пред нас е само Исландия. Признание за този потенциал и качеството на нашите експерти е предстоящият конгрес на Европейската СПА асоциация, който ще се проведе през месец май догодина в Поморие.

България вече е гостоприемен маршрут и за ценители на голфа. През месец май 2013 г. у нас  ще се състезават на игрищата между  Балчик и Каварна звезди като Тайгър Уудс и Рори Макилрой. Генова припомни, че сп. "Форбс" посочи България сред 10-те най-нови дестинации в Европа за приключенски туризъм, а National Geographic Traveler подреди страната ни в класацията си за 2012-а сред 50-те пътешествия, които човек трябва да направи поне веднъж в живота си.

Презентацията беше съпроводена от дегустации на български вина и автентични фолклорни изпълнения. Общините София, Варна и Пловдив също се представиха като регионални дестинации. На срещата присъства и посланикът ни в Лондон Константин Димитров.

Презентацията на България на Световното туристическо изложение  в Лондон премина пред представители на над 20 местни медии, информират от МИЕТ.

На втория ден  от WTM-Лондон се проведе традиционната  среща на ресорните министри, в  която участва и Иво Маринов. Събитието под надслов "Отворени  граници и отворено небе – вдигнати бариери за пътуване" откри генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай.

Министрите обсъдиха препятствията пред устойчивото развитие на туристическия сектор в условията на продължаваща криза. Акцент в дискусията беше негативното влияние на визовите ограничения върху търсенето и заетостта в сектора, както и върху въздушния трафик. Участниците във форума се обединиха около становището, че облекчаването на визовите ограничения ще подобри трансграничните контакти и движението на хора и инвестиции, но без от това да страда сигурността на пътуващите.

България е добър пример в тази посока през последните три години с признаването на шенгенските визи за граждани извън ЕС и с изнасянето на допълнителни визови центрове зад граница – например в страни с развит туризъм като Русия, Турция и Украйна.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени