Гърция посреща туристи от утре 13.05 | 19:48

Очаква се по-късно през деня министърът на туризма на южната ни съседка да представи плана на правителството за безопасно отваряне на туризма

От iNews

От петък Гърция започва посрещането на туристи. Очаква се по-късно през деня министърът на туризма на южната ни съседка да представи плана на правителството за безопасно отваряне на туризма, както и кампанията на Гръцката национална туристическа организация, предава държавната информационна агенция ANA-MPA.

Освен това от 1 юни европейският "зелен" сертификат за ваксинация ще влезе в действие в изпълнение на предложението, представено от Гърция, за улесняване на пътуванията за ваксинираните или на лицата с отрицателен тест. Ще продължи тестването на пристигащите в Гърция на случаен принцип с помощта на усъвършенствания EVA алгоритъм, базиран на епидемиологичната ситуация в страната на произход на всеки посетител, уточнява "Евроком".

 

По отношение на зеления цифров сертификат, всеки, който желае да пътува до и от островите (с изключение на Лефкада и Евия), или с лодка, или по въздух, трябва да има сертификат за ваксинация при резервиране на билета си (14 дни след втората доза), или отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72-часа преди пътуването, 24-часов бърз тест или 24-часов тест за самостоятелна употреба. Авио- и транспортните компании ще отговарят за извършването на проверките. Всички местни и чуждестранни пътници над пет години ще бъдат задължени да се явят на тест.

 

По-подробно декларацията за самотестване трябва да се направи на платформата self-testing.gov.gr, докато тези, които посещават публични и частни съоръжения за PCR или бърз антигенен тест, трябва да поискат цифрово удостоверение с резултата от него.

Водещи

Най-четени