Думата на кметовете ще се чува повече за звездите на хотелите 14.02 | 17:40

Част от хотелиерите настояха да се прави разлика в закона дали хотелът е от градски или ваканционен тип

От Елена Кирилова

Няма съмнение, че сегашната нормативна наредба, свързана с туризма, вече е остаряла. Ето защо са предвидени промени в закона, които следващата седмица ще бъдат гласувани на второ четене. Това заяви Мария Иванова, директор на Дирекция "Туристическа политика" към МИЕТ по време на дискусия, организирана от министерството.

Зам.-министърът на икономиката Иво Маринов, който присъства на дискусията, организирана от МИЕТ, обяви, че в изработването на новите наредби ще бъдат включени представители на бизнеса и ще бъдат взети предвид всички техни мнения.

Основните промени, които залягат в променения закон, ще влязат в сила след 3 месеца, ако той бъде приет и засягат основно категоризацията на хотелите. Предвидено е и разширяване на правомощията на кметовете, като всички хотели и ресторанти с 2 звезди, ще преминат към тях.

Според досега действащата наредба, категоризацията на туристическите обекти се извършва от председателя на Държавната агенция по туризъм или от кмета на общината по местонахождение на обекта.

От своя страна от туристическия бранш настояха, че наредбата наистина е остаряла и трябва да бъде променена така, че да отговаря на съвременните тенденции в туризма. Част от хотелиерите настояха да се прави разлика в закона дали хотелът е от градски или ваканционен тип. По този начин ще се съобразят с различните нужди на туристите.

Те предложиха да се заимстват идеи за категоризацията на хотелите от универсална международна система, приета от 14 държави, включително от някои от най-развитите.

От бранша предлагат в новата категоризация да могат да участват и браншовите асоциации, и самите те да имат правомощията да категоризират хотелите. По този начин не всички правомощия ще бъдат в ръцете на МИЕТ.

Целта е създаването на независими категоризационни системи, с които да работят хотелиерите и експертите и да имат поне съвещателен глас.

Към всички браншови организации и хотелиери МИЕТ ще изпрати анкета и ще има обществено обсъждане на законодателните промени. По думите на Мария Иванова всяко нещо, споменато по време на обществената дискусия, ще влезе с входящ номер в МИЕТ, така че няма как да бъде подминато. Тя е категорична, че няма "фризиране" на закона, а става дума за чисто нова наредба.

Като основен проблем в момента хотелиерите посочват контрола на тяхната дейност и настояват да има независими експерти, защото у нас няма истински контролен орган.

Според тях са по-ефективни внезапните проверки, в които инспекторите да бъдат "тайни" клиенти, а на по-късен етап да се разбира, че е извършена проверка.

Това трябва да се случи, защото крайният оценител е клиентът, а не асоциациите.

Днес се откри юбилейното 30-то издание на международната туристическа борса "Ваканция и СПА" в "Интер Експо център - София". То ще продължи до 16 февруари. Изложението бе открито от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Водещи

Най-четени