Кметът на Созопол против забраната за строителството на "първа линия" до морето 05.04 | 14:43

Това щяло да доведе до отлив на инвеститори и туристи

От Кремена Бедерева

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи се обявява срещу част от предложените промени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, съобщават от общината.

Аргументи са изпратени до народните представители, до всички черноморски кметове и до Асоциацията на Българските черноморски общини.

Протестът срещу част от промените е продиктуван от създаване на неравнопоставеност за развитие на тези общини, които нямат одобрен и влязъл в сила общ устройствен план.

В декларацията си Рейзи обяснява, че промените в закона ще ограничат още повече строителството в така наречената "първа линия" до морето. Проблемът с презастрояването вече бил решен през 2008-ма година със закон.

Строгата забрана за строителство в тази зона обаче ще доведе до отлив на инвеститори, туристи и купувачи, а оттам и до безработица.

"Нарастващата тенденция за търсене и покупка на имоти на "първа линия" от руски граждани ще спре. Това ще доведе до увеличаване на безработицата, съответно общините ще се лишат от приходи от административни такси, а местното население ще се лиши от възможността да обслужва една платежоспособна група туристи и инвеститори", се казва още в предложението на кмета.

iNews припомня, че от строителното министерство предлагат промени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според тези промени трябва да се ограничи строителството в 100-метровата зона край брега.

С промените правителството дава зелена светлина на забраната за строителство в т. нар. зона "А" – 100-метровата зона от Черноморското крайбрежие. Тя обаче ще важи само за селищата, без взезли в сила подробни общи устройствени планове. Там ще може да се изграждат само озеленени площи, обекти за хранене, площадки за игри, открити обекти за спортни или културни дейности и съоръжения на техническата инфраструктура.

Заведенията за хранене и спомагателните постройки и съоръжения към обектите за спортни и културни дейности може да бъдат с площ не повече от 10% от площта на урегулирания поземлен имот и да са с височина до 6 метра, е записано в поправките. Допуска се ползването на допълнителна търговска площ към обектите за бързо хранене, но тя не може да заема повече от 2% от активната плажна площ на морския плаж.

За населените места с влезли в сила устройствени планове се запазва досегашният ред за разрешаване на строителство в зона "А". Застрояването там остава до 20% от брега.

Водещи

Най-четени