Турция с предупреждение към ЕС относно мигрантите 02.09 | 19:14

Чавушоглу е заявил, че ако ЕС има разбирането, че "ние даваме пари, вие дръжте афганистанците в страната, за да не идват", такова сътрудничество не може да има

От iNews

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е отправил предупреждение към ЕС относно сътрудничеството по въпроса за мигрантите, съобщават турските медии.

Чавушоглу е заявил, че ако ЕС има разбирането, че "ние даваме пари, вие дръжте афганистанците в страната, за да не идват", такова сътрудничество не може да има, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

Той е посочил това на съвместна пресконференция с нидерландския си колега Сигрид Каг.

Чавушоглу е отбелязал, че съществуващото споразумение между Турция и ЕС по въпроса за мигрантите трябва да се актуализира, така че да обхване много въпроси. Същевременно Чавушоглу е подчертал, че не е възможно афганистанци, които бъдат евакуирани от която и да било страна, да останат известно време в Турция. Ние казваме от самото начало, че дори да бъде отправено такова предложение, ние няма да го приемем, е посочил Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Той е посочил, че подобно предложение не е било отправяно от Нидерландия. Същевременно Чавушоглу е посочил, че различни страни ще могат да използват Турция за междинно кацане за зареждане с гориво при евакуациите и Турция ще предостави подкрепата, която може, по този въпрос.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени