Левон Хампарцумян: Масовото купуване на апартаменти не е изход от инфлацията 17.10 | 11:44

От iNews

Има спекулативно надуване на цените, но няма съмнение, че инфлацията удря отделно работещите и хората с фиксирани доходи. Масовото купуване на апартаменти не е изход от инфлацията. Апартаменти трябва да се купуват от хората, на които им трябва и тези, които могат да си го позволят. Това обясни в ефира на Българската национална телевизия банкерът и финансов анализатор Левон Хампарцумян.

"Инфлацията е неизбежна, трябва да се надяваме да е умерена и разтеглена във времето. Има някои неща, които спекулативно, сезонно се раздуват", поясни той.

 

"Банките трябва да функционират добре, защото иначе ни чака катастрофа. Те работят с около 20% собствен капитал, а всички останали пари, с които оперират, са наши. Ако изчезнат, означава да бъдат заместени от верига от change бюра, някакви торби с пари под дюшеци и т.н. Банките са огледало и функция на представянето на съответната икономика. Те ще имат работа в добри и лоши години. Ключът на Плана за възстановяване е не, че парите ще минат през банките, а за какво ще се използват", обясни още Хампарцумян.

 

"Ако човек има повечко пари в банка, е на загуба, но това е временно. Защото икономическа криза в момента технически няма. Има обаче техническо пренареждане на веригите за доставка, за производство", уточни банкерът.

 

Според него ще се преструктурира зависимостта на Запада от Китай и Югоизточна Азия. В момента в Китай има енергийна криза, защото са решили да позеленеят набързо, а икономиката не е готова, което забавя производството.

 

"Зелената сделка изкуствено прави използването на фосилни горива по-скъпо, за да стимулира другото. За да станеш зелен, първо трябва да си забогатял, за да можеш да си позволиш тези неща", допълни финансовият анализатор.

 

Най-четени