Вижте монета от епохата на Иван Страцимир в Каварна 04.09 | 15:36

Реликвите на Калиакра ще бъдат изложени в уникална изложба

От Елица Елефтерова

Изложба "Реликвите на Калиакра" с най-значимите находки, открити на историческия нос през последните десет години, подготвя екипът на ръководителя на археологическите проучвания доц. Бони Петрунова - заместник-директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

До края на годината експозицията ще бъде представена в Историческия музей в Каварна, а след това ще бъде показана и в някои от регионалните музеи в страната. Това анонсира кметът на община Каварна Цонко Цонев, цитиран от БТА.

Равносметката на намерения монетен материал за последното десетилетие сочи, че имаме монети от 36 различни империи, царства, държави, републики, посочи доц. Бони Петрунова от регионалния музей в Каварна.

За първи път на Калиакра през този сезон е открита и монета на Иван Страцимир, който исторически е бил свързан с Добротица, владетел на Добруджанско деспотство. Златно копче, пришито върху богато украсена дреха, доказва, че една столица като Калиакра не може да е с бедни находки, добави директорът на Регионалния исторически музей във Варна Валентин Плетньов.

Според него копчето с изображение на грифон е изработено в Генуа и е дошло по търговски път. Боти Петрунова смята, че то е дошло от Генуа със специално ушита дреха като за  Йоан Тертер - сина на Добротица, след като сключил мирен договор със средиземноморската република.

Водещи

Най-четени