Искат по-нисък туристически данък в столицата 28.06 | 15:24

Част от хотелите умишлено намаляват капацитета си, за да не плащат пълен данък

От Кремена Бедерева

Туристическият бранш ще иска намаляването на размерите на туристическия данък, съобщи на пресконференция председателят на съвета по туризма Витан Иванов. Идеята е да се намали на наполовина на сегашния размер на туристическия данък за петзвездните хотели.

Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов посочи преди това, че се водят разговори с туристическия бранш за намаляването на туристическия данък, което ще влезе в сила от следващата година.

Председателят на съвета по туризъм в София Витан Иванов посочи, че е вярно, че част от хотелите в София и страната умишлено намаляват капацитета си, за да не плащат пълният размер на данъка.

Витанов допълни, че средната запълняемост на хотелската база в страната е 27 процента, а данъкът е върху 30 на сто запълняемост. В София има 14 000 легла, от които 12 500 се ползват реално, посочи още Витанов.

По думите му ще се иска среща с парламентарната група на ГЕРБ, за обсъждането на законови промени за туристическия данък - като ставка и съобразно сезонността на някои от хотелите в страната.

На въпрос за готовността на заведенията за влизането в сила на пълната забрана за тютюнопушене, Витан Иванов заяви, че последната отсрочка, която искат от бранша, е за есента на 2013 година.

Водещи

Най-четени