Близо 580 млн. лв. са приходите от културен туризъм за 2014 г. 08.05 | 18:12

Тази година България се рекламира пред света с културно-исторически маршрути

От iNews.bg

През 2014 г. Приходите от културен туризъм са били близо 580 млн. лв. От тях делът на разходите на чуждестранни туристи за културни прояви у нас са 512 млн. лв., а българите са похарчили общо 67 млн. лв.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на днешния парламентарен контрол. Тя се позова на данни НСИ, според които делът на културния туризъм държи една осма от общото продуктово предлагане на туристически услуги в страната.

 

"Нашата цел е не просто значително увеличение на този дял, но и катализиране на развитието на диверсифицирани туристически продукти в паралел с културно-историческия туризъм", посочи Ангелкова. И допълни, че за постигането й се разчита на разработването и популяризирането на културно-историческите маршрути.

Фокус в рекламата на България пред света тази година са разнообразните културно-исторически маршрути, които министерството на туризма е разработило. Те целят да идентифицират България като разпознаваема целогодишна туристическа дестинация, обясни Ангелкова.

Французите държат първото място сред чуждестранните туристи за миналата година, посетили нашите куртурноисторически обекти. Годишно с тази цел посещават страната ни около 85-90 млн. туристи от Франция.
Според Ангелкова е уникална възможността нашите тракийски съкровища да бъдат изложени в Лувъра. "Уникалнна както в културен аспект, така и в туристически, защото това дава възможност страната ни да бъде показана на големия генериращ пазар и да се увеличи броят на туристите, които имат желание да я посетят.

Тя припомни, че на територията на България са регистрирани около 7000 туристически обекти - паметници на култура, а 167 от тях са от световно значение. В индикативния списък на ЮНЕСКО България е включена с  14 исторически и с два природни обекта. Културното ни богатство се допълва с 4 милиона музейни експоната, 12 000 надгробни могили, над 500 стенописа, 150 манастирски комплекси и 2000 църкви, над
300 ислямски храмове и останки от над 1400 крепости.

Водещи