Евро 2012: Познан - тук се заражда полската държава 29.05 | 17:11

През 966 година в Познан Полша е приела християнството

От Мария Ангелова

Продължаваме с разходката си из полските градове домакини на Евро 2012. На първата ни спирка - Вроцлав, се запознахме с джуджетата, надничащи от ъглите на улиците.

Сега приключението продължава към Познан, където според историята се заражда държавата Полша.

Градът е столица на Великополша и освен посещението на стадионите, разходката из улиците му, е просто задължителна. А ако не сте толкова голям фен на футболната магия, забележителностите ще ви очароват със сигурност.

Едно от първите места, за които ще ви разкажем, е Катедралният остров и се смята, че това е мястото, където се е зародила полската държава. През 966 година на този остров Полша приема християнството. Две години по-късно пък е построена и първата църква - "Св. св. Петър и Павел", която съществува и до наши дни.

В църквата не се допускат посетители по време на служба, а за в останалото време туристите влизат без проблем, срещу малка входна такса.

На срещуположния бряг срещу Катедралния остров е историческият квартал "Шрудка" (идва от полската дума шрода - в превод - сряда). Името му произтича от деня от седмицата, в който се е провеждал пазарът в квартала. В Шрудка има няколко вековни църкви, а до квартала може да се стигне и по пешеходен мост от Катедралния остров.

Точно в 12 часа на обед обаче трябва да се спрете пред кметството на Познан. Освен че е една от внушителните сгради в града, освен че е на повече от 600 години, точно на обяд на покрива й се появяват два механични козела, които удрят рогата си 12 пъти. След това любопитно преживяване влезте вътре - в смата сграда се намира Музеят на историята на Познан.

Любителите на историята могат да разгледат и Имперския дворец. Това е сравнително нова сграда - от 1910 година, която поляците наричат просто "замек". От построяването си за германския император Вилхелм II до днес имперският дворец е дом на правителствата на Германия (до 1918 г. и по време на Втората световна война) и Полша. Можете да разгледате залите, градините и мебелите в него всеки ден до 19 часа.

Едно от любимите места за отмора на жителите на Познан е изкуственото езеро Малта и околностите му. Можете да отдъхнете тук в часовете в очакване на футболните страсти, а може и да използвате времете, за да се раздвижите. Тук има изкуствена ледена пързалка и ски писта, а и зоопарк.

Водещи

Най-четени