Кой символ трябва да рекламира България? 13.01 | 09:46

Символът на Париж е Айфеловата кула, на Брюксел – пикаещото момче. А как ние да се представим пред туристите?

От Филипа Тодева

Символът на Париж е Айфеловата кула, а Брюксел е добре известен със статуята на пикаещото момченце. Кой обаче трябва да бъде символът на България? Според депутата Татяна Буруджиева трябва да се определят рекламни символи на страната ни.

"Трябва да има 4-5 неща за страната, с които да се направи бизнес – туристът задължително да ги посети и да иска да си купи сувенири", смята Буруджиева.

Като примери тя дава Мадарския конник, казанлъшката роза, нещо от Велико Търново, нещо знаково от тракийското ни злато.

Нова законова поправка, внесена от Буруджиева, предвижда туроператорите да бъдат задължени да предлагат към пакетите си за почивка у нас поне по една екскурзия, свързана с културно-историческото ни наследство.

"Подобна промяна не ангажира туроператорите с нищо друго освен с това да предлагат на хората да се записват на подобни екскурзии срещу допълнително заплащане, както се прави по цял свят", обясни Буруджиева.

Това било стъпка в посока развиването на културния туризъм у нас.

"Много говорим за културно-историческото си наследство и това, че България трябва да се гордее с него и да го популяризира, но на практика не се правят стъпки за опознаването му", допълни соцдепутатката, цитирана от в. "24 часа".

Буруджиева предлага още да се направи специална стратегия за реклама на България в страните от бившия соцблок. "В страни като Полша, Унгария и Чехия много хора пазят добри спомени за летувания у нас, защо да не привлечем децата им, които днес са платежоспособни", пита тя.

Водещи

Най-четени