Как да скрием факта, че сме туристи в чужд град 29.02 | 11:12

Ако се престорим на местни, ще изживеем и опознаем по-истински мястото, на което сме

От Мария Ангелова

Когато пътуваме в чужбина, често сме на групи, посещаваме типичните туристически забележителности, а в тези условия рядко имаме възможност да погледнем на съответното място през очите на обикновените минувачи по улицата и да усетим автентичната и нетуристическа местна атмосфера.

Най-добрият възможен начин това да се случи е да скрием факта, че сме туристи. Ако се престорим на местни, ще изживеем и опознаем по-истински мястото, на което сме. Или пък можем поне да опитаме да прикрием тези няколко признака, които крещят "Аз съм турист и не се срамувам да го демонстрирам".

Следните съвети целят постигането именно на това замаскирване на същността на туриста:

Не носете анцуг в Дубай!

И всякакви подобни комбинации от дрехи и места, които не раждат хармонична модна картина. Не е нужно хората да разбират, че сте турист още от първата секунда, в която ви мернат в далечината. Внимавайте и какво обличате, когато влизате в храмове – на много места жените трябва да са с покрити глави и рамене, а мъжете - с дълги панталони.

Без потупвания по главата, моля!

Преди да тръгнете, направете малко проучване на обичаите и кухнята на мястото, където отивате. Така ще сте сигурни, че няма да си изядете пердаха само защото сте потупали поощрително някое дете по главата в Тайланд (там считат главата за свещена и не трябва да докосвате главата на друг човек) или защото сте се изсмели на китаец, който ви е почерпил с птиче гнездо (да ви е сладко!).

Научете няколко реплики на местния език

Разваленият ви норвежки/урду/китайски няма как да скрият, че не сте местен, но пък правят наистина добро впечатление и ви дават по-голям шанс да научите нещо за културата на хората от самите тях. Освен това хората със сигурност ще оценят усилието ви.

Пътеводители и карти долу!

Не казваме да не ги използвате, но най-добре да не се оказвате в средата на оживена улица с два квадратни метра разпъната карта в ръце и да се въртите на пета в опит да намерите северозапад, докато не-туристите се чудят от коя страна да ви заобиколят, за да стигнат на работа. Вместо това можете да сгънете картата си на необходимото ви място и да я пъхнете в тефтер или книга. Пътеводителите – вместо да обикаляте с тухла четворка и да ровите из страниците, преснимайте си само тези страници, които ще ви трябват.

Ние сме туристи-и-и!

В България и на Балканите като цяло се говори на малко по-висок тон в сравнение с други държави. Виковете на друг език към приятелите ви от отсрещната страна на улицата не само ще бъдат сметнати за невъзпитани, но и на всички езици означават: "Ние сме туристи-и-и!".

Водещи

Най-четени