КЗП е готова да провери туристически обекти по Черноморието 17.04 | 13:20

Проверките ще са по сигнали на потребители и на базата на предварителна информация

От Кремена Бедерева

Комисията за защита на потребителите (КЗП) има готовност по сигнали на потребителите, на базата на предварителната информация, с която разполага, да предприеме серия от проверки на туристически обекти по Черноморието. Това каза за Агенция "Фокус” председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.

По думите му - към настоящия момент можем да кажем, че сме в преходен период.

Началото на великденските празници очакваме по-голяма активност, да се насочат повече туристи към летните курорти. С това ще се сложи едно символично начало за по-активно присъствие на туристи по Черноморието.

Някои от обектите ще отворят точно в този момент, други по-късно, трети са работили през цялата година. Всичко това изисква адаптивен подход на организацията на контролната дейност, към съответната реакция на търговците спрямо желаещите да почиват и да посетят съответните курорти, каза Лазаров.

КЗП планира няколко работни срещи с местното самоуправление, с туристическия бранш, с някои контролни органи, които също имат правомощия в областта на туристическите обекти.

Искаме на тези срещи да положим началото на още по-добра координация между контролните органи и организация на контролната дейност, да видим въпросите, които вълнуват бранша, да покажем кратка извадка от това, което сме констатирали като контролна дейност в първите една-две седмици на по-интензивен контрол, да направим анализ и сравнение спрямо резултатите от миналата година.

Всяка една от страните да си зададе своите въпроси и респективно да можем да си дадем джентълментска дума, че всеки ще играе според правилата – инспекторите ще работят по начин, по който няма да пречат на лоялния търговец, същевременно ще си извършват своите задължения по закон.

Ще видим каква готовност ще декларира браншът за спазване на нормативната база и ако възникнат спорове, те да се отзовават на извънсъдебните способи за тяхното решаване, за да не се влиза в една по-тежка и тромава съдебна процедура. Ще искаме да заявят ясно и точно това преди началото на сезона, което носи много дивиденти на двете страни – потребител и търговец при възникване на спор, каза председателят на КЗП.

Водещи

Най-четени