На празника на Бургас избират "Бург на годината" 06.12 | 09:32

Градът отбелязва Никулден с богата програма, която ще продължи през целия ден

От Кремена Бедерева

Бургас отбелязва празника си с богата програма, която ще продължи през целия ден. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Събитията са подбрани така, че да донесат приятни емоции и настроение на всеки. По традиция, празненствата ще започват с тържествена Света литургия в катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий”. След това в заседателната зала на общината ще се проведе празнично заседание на Общинския съвет, в рамките на което ще бъдат официално представени новите почетни граждани на Бургас.

Веднага след това, в 10.00 ч. на пл. "Атанас Сиреков” ще се състои ритуал по издигане на флаговете на Република България и Община Бургас.

Никулденско литийно шествие ще тръгне в 11.00 ч. от църквата "Св. св. Кирил и Методий”. То ще премине по ул. "Славянска”, "Лермонтов", нагоре по "Богориди”, покрай паметника на Моряка в Морската градина и ще завърши при Мостика, откъдето в памет на загиналите моряци и рибари в морето ще бъдат хвърлени венци и цветя.

Точно в 12.00 ч. в Културен център Морско казино ще бъде открита изложбата "Св. Николай Чудотворец – покровител на Бургас”, показваща изключително ценни икони с образа на светеца. Експонатите са осигурени специално за Празника на Бургас от фонда на Националния исторически музей, Регионален исторически музей – Бургас и Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски”. Те представят за първи път на едно място развитието в начина на изобразяване на светеца от XVI до XX век. Експозицията ще бъде открита от кмета на Бургас Димитър Николов и директора на НИМ проф. Божидар Димитров. В церемонията по откриването ще бъдат чути изпълнения на хор "Милка Стоева".

Традиционната годишна изложба на бургаските художници ще бъде открита в 13.00 часа в Изложбената зала на Дружеството на художниците. Тогава ще бъде връчена наградата "Художник на годината”. Ще стане ясно и кой е новият "Бург на годината” – класация за най-достоен бургазлия или човек с принос към Бургас.

През целия ден по двете централни пешеходни улици "Александровска” и "Богориди” улични артисти и музиканти ще поддържат настроението на минувачите със скечове и изпълнения на известни музикални парчета. Който желае, ще може да се снима с тях. По обяд на четири пункта, разположени до Часовника, Компаса, Грамофона и в кв. "Меден рудник”, ще се раздава топла рибена чорба, печена риба и вино. Никулденският обяд ще бъде приготвен от общинския Домашен социален патронаж и ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров”.

Кулминацията на празника ще настъпи вечерта, в 18.30 часа на пл. "Тройката”, където ще се състои неповторим Никулдениски концерт с участието на звездите на българската поп музика Васил Найденов, Силвия Кацарова и Тони Димитрова. За доброто настроение на публиката ще се погрижи и обичаният български актьор Виктор Калев. По традиция, тогава ще бъде тържествено включено и коледно-новогодишното осветление на града.
С редица концерти и тържества Никулден ще бъде отбелязан и в кварталите и съставните селища на територията на община Бургас.

За бургаските ученици 6 декември е официално неучебен ден. Всички събития, посветени на Деня на Бургас, са организирани от Община Бургас. Своята подкрепа за празника дадоха и фирмите "Мастерхаус”, "Карфур", "Атлантик", "Черноморски риболов", "Шато Росеново", "Черноморско злато", "Екотой", "Жу" и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Водещи

Най-четени