Не морето, а чадърите ще са солени 30.04 | 20:59

Концесионерите на плажове обмислят покачване на цените на чадъри и шезлонги

От Елена Кирилова

Концесионери на плажове по Черноморието обмислят да качат цената за чадър и шезлонг през това лято, съобщава в. "Труд”.

Причината за увеличението е новата наредба за водно спасяване, според която концесионерите са длъжни да осигурят спасители от 1 юни до 30 септември. Според повечето концесионери има шанс това да ги разори и в тази връзка трябва да търсят начини да се справят със ситуацията.

Досега в закона беше записано, че на плажа трябва да има спасители, когато посетителите надхвърлят 30 на сто. Новите изисквания са да има спасители на всеки 100 метра, като вече не трябва да са само по двама, а по трима. Тяхното работно време трябва да е от 8 до 18 ч.

Промяната в изискванията вероятно ще доведе и до поскъпване на плажните услуги в сравнение с 2012 г. По думите на Иво Стефанов, председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове, е безумно да се мисли за поскъпване, особено при сегашното икономическо положение.

Само малка част от плажовете са наясно какви цени ще предложат. Северният бургаски плаж ще предлага един чадър за 3 лева на ден, както миналото лято.

В Слънчев бряг чадърът ще е на цена от 8 лева на ден и също толкова за шезлонг. В Несебър, където миналата година удобствата струваха 7 лева, концесионерът обмисля да изравни цените с тези в Слънчев бряг. По 8 лева са и цените на шезлонг и чадър в курортите Св. св. Константин и Елена, Златни пясъци и Албена.

Цените в южните курорти са доста по-ниски и варират до максимум 3-4 лева дневно. Изключение правят единствено Созопол и Приморско, където е по-скъпо.

Притесненията на концесионерите са, че трудно ще успеят да покрият своите разходи, с оглед на промените в изискванията. Главният проблем е,че приходите им това лято ще спаднат с около 23 на сто.

Плажуващите нерядко се натъкват на плажове, на които чадърът струва между 15 и 50 лева, а шезлонг около 30 лева. Това е характерно за по-урбанизираните райони с големи комплекси. Тези цени не целят събиране на пари от туристите, а са т.нар. нов вид частни ивици, осигуряващи спокойствието на руските собственици на апартаменти в комплексите.

Според МРРБ ведомството не може да направи нищо по въпроса, защото за момента не е създаден регламент, контролиращ цените на плажните услуги.

Водещи

Най-четени