Децата в приказния свят на книгите 01.06 | 19:00

Четат ли съвременните малчугани и какво?

От Елена Кирилова

Тази година Денят на детето съвпадна с продължаващия в момента Пролетен базар на книгата в София. В тази връзка решихме да проверим дали има търсене на детски книжки по случай празника, какво обичат да четат малчуганите и какво им купуват техните родители. 

Кой купува книги на децата?

Представителите на издателствата са единодушни, че бабите и дядовците имат много по-голямо желание да купуват книжки на децата, отколкото родителите. Единственият проблем, който стои пред по-възрастните, е, че често не разполагат с достатъчно средства, за да зарадват внуците си.

Родителите отстъпват тази иначе сериозна роля на бабите и дядовците, въпреки че немалка част се интересуват от това какво чете детето и дали изобщо чете.

Разминаването във вкусовете

"Децата имат много по-добър избор, спрямо собствените си интереси и спрямо собствените си възможности”, отбеляза Албена Раленкова, редактор в издателство за детска литература.

По думите й възрастните невинаги успяват да открият най-подходящите книги за децата си. Нейният съвет е родителите да се вслушват повече в детския избор и желания.

Раленкова смята, че родителите и по-възрастните, без да се усещат, подхождат доста сантиментално и търсят заглавията, които сами са харесвали в детството си. Междувременно те не си дава сметка, че децата растат в друга среда и интересите им са различни.

Какво четат децата според книжарите?

"Търсят се най-разнообразни книги. Не мога да кажа, че се търсят предимно приказки, само книги за четене, или само книги за учене”, разкри Раленкова.

Според нея любимата поредица на момченцата е "Детективи с машина на времето”. Любимата момичешка поредица е "Това съм аз, Луси” - книжки, направени като дневник на тийнейджърка.

Според Миглена Златарева децата се ловят най-вече за илюстрациите, но немалко оценяват и текстовете.

"Както всяка година има много голям интерес към детските книги. Често идват с училищни списъци. Търсят се и доста енциклопедии, предимно за животни”, твърди Ралица Колева, която с радост продава книги на базара. Според нея не е угаснал интересът към класическите приказки на Шарл Перо, Братя Грим и Андерсен.

Панорамните книжки също са хит, но заглавия като "Патиланско царство”, "Тошко Африкански” и "Ането” продължават да бъдат все така актуални. От новите книги особено популярна е "Шишарко”.

Думата на децата

Любимите книжки на 11-годишната Ваня са "Пипи дългото чорапче” и "Мери Попинз”.

"Харесват ми, защото има много интересни случки в тях”, признава тя.

Ивайло тъкмо е завършва втори клас, но има ясни предпочитания към книгите, които обича да чете. Той също е почитател на "Пипи дългото чорапче”, харесва и "Хитър Петър”. Въпреки че чете вече утвърдили се произведения, не крие, че е фен на "Франклин” и на поредицата "Лили чудото”.

Последната се оказа любима на доста деца, както и поредицата "Дневникът на един дръндьо”, която жъне голям успех на Базара на книгата.

В заключение трябва да кажем, че всички представители на издателства с гордост признаха, че през тази година има много по-сериозен интерес към детската литература.

Водещи

Най-четени