Хаджигенов: Мандатът бе връчен противоконституционно, нелегитимно и нищожно 02.08 | 11:21

То трябва да бъде извършено отново при спазване на Конституцията и другите норми, защото Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер

От iNews.bg

"Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и нищожно. То трябва да бъде извършено отново при спазване на Конституцията и другите норми, защото Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер", това написа в личния си Фейсбук профил Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме".

"Не познавам г-н Пламен Николов, от представянето му в "Панорама" ми се стори симпатичен, добронамерен, любезен човек, който би искал да се хареса на повече хора, а не да влиза в конфронтация. Е, да, вярно, че му липсва основното за премиер – политическото лидерство и визионерство, политическия, а дори и просто обществен опит, а дори и поне общата политическа култура", пише още Хаджигенов.

"Ясно е, че не може политик да не знае кои са страните по Преспанския договор в разгара на кризата и обществения интерес към Македония. По-смущаващото е липсата на какъвто и да било опит в защита на обществени каузи, на принципи, на позиции. Смешен бе опитът му за измъкване, сравнявайки своите "битки" с тези на министър Василев, допълни адвокатът.

"Има ли право Слави Трифонов да предлага кандидат за премиер? Струва ми се, че отговорът е недвусмислен – не, няма право. Ясно е, че ИТН има най-голямата парламентарна група и съгласно чл.99, ал.1 на Конституцията, Президентът връчва на излъчено от нея лице първия мандат. Но КОЕ Е ЛИЦЕТО, имащо право да получи мандата? Мисля, че Конституцията е ясна – това не е лице, определено от Председателя на съответната партия (в случая Ст.Т.), нито от ръководния и орган (Националния съвет). Това е лице, "посочено от най-голямата по численост парламентарна група" (Конституцията, чл.99). Посочен ли е Пламен Николов от Парламентарната група на ИТН ? Изглежда, че отговорът е: "НЕ". Изводът – връчването на мандат за премиер на Николов вероятно е нелегитимно, тъй като е в противоречие с Конституцията. Няма данни Парламентарната група ИТН да е гласувала г-н Николов да получи мандат за съставяне на правителство, представители на ИТН не знаят за такова гласуване", написа още Хаджигенов.

Водещи

Най-четени