Внукът на Димитър Талев обвини властта в геноцид над българите в Македония 25.04 | 15:51

Това ваше държание е грубо неспазване на българската конституция, пише в отворено писмо Климент Талев

От iNews.bg

Климент Талев, внукът на българския класик Димитър Талев, изпрати открито писмо до президента, парламента и МС, в което изразява възмущението си от униженията, на които са подлагани българите от република Македония, за да докажат своя произход в издаването на български паспорти. Конкретният повод за писмото е кореспонденцията на Климент с председателя на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов, в която се изразява съжалението, че дори  документи на хора от БККС са върнати от българските институции. "Как унгарското правителство само с едно решение призна гражданството на своите сънародници в Трансилвания, която област е в Румъния. Ако бяхме пожелали да станем сръбски граждани, това отдавна щеше да бъде факт", пише с огорчение Лазар Младенов до Климент Талев.

Напомняме, че в края на миналия месец пък гръмна скандал с нагло изпиратстваните издания на българския писател от съседите ни в Скопие. За пиратството и подмяната на цели абзаци, плюс липсващи по стотина страници от "Железният светилник", "Илинден" и "Преспанските камбани" алармира също внукът на димитър Талев.  Според него романите са били "адаптирани" към "македонската психика" и новсякъде, където  е спомената думата "българи", тя е заменена с "македонци".

Ето и пълния текст на отвореното писмо на Климент Талев до трите властови инстистуции у нас:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА,

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

ОТ КЛИМЕНТ БРАТИСЛАВОВ ТАЛЕВ

 

През 1965 г. литераторът Иван Сестримски гостува с приятели в дома ни в Бистрица и както сам казва в своите спомени, остава слисан от думите на дядо ми, въпреки жестокостите на които бива подлаган от тогавашния режим:

"И в гласа му, трепетен но твърд, прозвучаха метални нотки: "Ако сега ме изправят пред тази тук стена за разстрел и ми кажат да се отрека от своя български род, да заявя, че не съм българин, ще предпочета куршума, вместо да спася живота си с една национална измяна."

Точно тези дядови думи, както и завета на баща ми Братислав Талев, винаги да браня името на дядо ми от Македонизация, бяха причината да се обърна към институциите, за да защитят един български класик.

Вашата реакция за жалост беше нежелание, шикалкавене. Преди дни получих съобщение от председателя на българския културен клуб в Скопие "Димитър Талев" Лазар Младенов в oтговор на мой въпрос: "Благодаря г-н Талев. Но за съжаление, чини ми се, че това не е случайно. Днес разбрах, че са отказали и наши документи, в които удостоверяваме произхода по статистиките на Васил Кънчев и статистиката на секретаря на Екзарйията, Стоян Мишев, в които са описани всички села в Македония. Ако това е вярно, това е самонегация на собствената история и окончателно отказване от Македония и българите в нея."

Това ваше държание за мен е геноцид спрямо българите от Македония и грубо неспазване на българската конституция и погазване правото на самоопределение и националната идентичност. Това е продължаване на репресията над Димитър Талев, който е символ на свободата за българите от Македония. 

Днес, когато ни делят дни от най-големия християнски празник, ще споделя с Вас няколко мисли на бл. Августин: "До всеки връх има няколко пътеки. Праведните избират най-трудната, тази на идеалите, моралът и честността.Тези, които изберат заобиколните, лесните пътеки, рано или късно се сгромолясват там, откъдето са изпълзяли."

Господа управници, не злоупотребявайте с търпението на така наричаните от Вас, обикновени хора, защото на този свят всяко нещо има своето начало и край. Господа управници, все още имате време да се осъзнаете!!!!

Водещи

Най-четени