Електроразпределителните дружества са готови за зимата 13.10 | 12:15

В част от подстанциите се изграждат системи за автоматизирано дистанционно управление

От iNews.bg

"Електроенергиен системен оператор" ЕАД, "Електроразпределение ЮГ" ЕАД, Електроразпределение Север" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД са готови за предстоящия есенно-зимен сезон са готови за есенно-зимния сезон. Това установиха контролните органи след назначените проверки.

Електроразпределителните дружества бяха проверени по заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Инспекциите бяха извършени в периода 23-ти септември – 7-ми октомври 2020 г.

Проверени са наличните  защитни средства за работа при извършване на манипулации по съоръжения високо и средно напрежение. В част от подстанциите се изграждат системи за автоматизирано дистанционно управление.  Няма забележки по отношение на въздушните електропроводни линии за високо напрежение, съобщи енергийното министерство.

Всички проверени електропроводи, преминаващи през горски територии, са с добре поддържани. Сервитутните зони около въздушните електропроводи за средно напрежение са почистени. От дружествата потвърдиха, че процесът по отстраняването на единични дървета и клони ще продължи и през следващите месеци.

Електропреносното и електроразпределителните дружества разполагат с квалифицирани служители, разпределени в аварийни екипи на пълно разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Водещи