Здравноосигурителната реформа закъсня, смята Ананиев 26.09 | 14:13

Новият модел трябва да създаде конкуренция между НЗОК и здравните застраховки, казва той

От iNews.bg

Реформата в здравноосигурителния модел много закъсня, необходими са спешни промени. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев при откриването на кръгла маса за реформите в сектора, предаде БГНЕС.

Пред специалистите и браншовите организации той помоли да не приемат лансираните от Министерството на здравеопазването предложения като окончателни. "Дискусията по тях ще продължи колкото е необходимо. Поемам ангажимента да не тръгвам по отъпкания път към Министерския съвет, докато не постигнем съгласие", обеща министърът.

Здравният министър добави, че новият здравен модел ще се базира на 4 ключови теми - нов тип контрол в сектора, създаване на конкуренция между НЗОК и здравните застрахователи, премахване на нерегламентираните плащания и модернизация на здравеопазването. "Готови сме на конструктивен, честен разговор за развитието на българското здравеопазване", завърши обръщението на Кирил Ананиев.

Здравният форум е с участието на вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, омбудсманът Мая Манолова, представители на КНСБ и КТ "Подкрепа, пациентски и неправителствени организации.

Водещи

Най-четени