Задължителното здравно осигуряване - като пенсионното - и в държавен фон, и в частен? 26.09 | 16:30

Два варианта на реформа предложи Министерството на здравеопазването

От iNews.bg

Два варианта за реформа на здравноосигурителния модел представи министър Кирил Ананиев на дискусия за бъдещето на здравеопазването. Единият предвижда пълна демонополизация на Здравната каса. При този вариант здравната вноска остава 8%, но ще се разпределя на конкурентен принцип между касата и частни застрахователи. Пациентите ще могат да се осигуряват и доброволно в частни фондове, както е и в момента, предаде БНТ.

Вторият вариант предвижда въвеждане на задължителна здравна застраховка. Тя ще зависи от пола, възрастта и региона, в който живеем. Пациентите и Здравната каса ще си делят разходите за лечение в болница, когато то е под така наречената "Гранична линия". Ако тя е 700 лева, пациентът ще плати 15%, а здравната каса 85%. Всичко над граничната линия ще се плаща от касата и от застрахователя.

"На първо място - това е нов тип контрол. На второ място - това е конкуренция от страна на финансиращите органи - разбирайте НЗОК и здравните застрахователи. На трето място - премахване на нерегламентираните плащания и на последно място - това е модернизацията на българското здравеопазване", коментира Ананиев.

"Много от принципите, които се обсъдиха днес, са верните принципи. Те са свързани с подобряване на контрола в системата, с много по-добра ефективност на начина, по който работи системата. Но за съжаление от техническите принципи на двата модела за мен още нищо не стана ясно", каза Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

"Аз смятам, че моделът, който предвижда изцяло премахване на монопола на НЗОК е по-добрият модел. Смятам, че той е по-добрият модел от гледна точка на пациента, по-лесно може да се приложи, крие по-малко рискове и по-лесно може да се приложи от другия", отбеляза Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Водещи

Най-четени