Застрахователи искат по-евтина „Гражданска отговорност” 18.10 | 10:16

Вноските към Гаранционния фонд трябва да бъдат намалени, смятат от бранша

От iNews.bg

Застрахователи искат цената на "Гражданска отговорност” да намалее. Става въпрос за намаляване на вноската към Гаранционnия фонд, която всеки шофьор плаща заедно с полицата. От години насам тя е в размер на 8.50 лв., към които се събират още 1.50 лв. за вноската в Обезпечителния фонд. Така всеки водач, който си купува задължителната автозастраховка "Гражданска отговорност”, трябва да плати допълнително 10 лв. към цената.

Според застрахователи обаче Гаранционният фонд, който работи от много години, вече е натрупал доста сериозни резерви, за да изпълнява задълженията си. Затова размерът на вноската към него трябва да бъде намален. Ако това стане, шофьорите реално ще започнат да плащат по-малко за "Гражданска отговорност”.

Застрахователите се обявяват и против новите функции на Гаранционния фонд, които му вменяват приетите на първо четене от парламента промени в Кодекса за застраховане. Една от тях предвижда фондът да определя размерът на обезщетенията на хора, пострадали при пътни инциденти, които трябва да получат застрахователните компании.

Функциите на Гаранционния фонд са да изплаща обезщетения за събития, настъпили след катастрофа с кола, която не е имала валидна "Гражданска отговорност”, обяснява пред БНР изпълнителният директор на "Армеец” Румен Георгиев. Според него фондът има вече достатъчно резерви, натрупани през годините, за да изпълнява задълженията си. "Които са предостатъчно, да не говорим, че може би би трябвало и да намалят вноските в Гаранционния фонд, защото никой досега не е показал по какъв начин се разходват тези пари, освен, че изгубиха в КТБ огромни суми на депозит”, казва Георгиев. Той допълва, че между отделните застрахователни компании има различни мнение, на общата позиция е, че размерът на вноската в Гаранционния фонд” не трябва да се увеличава, а да се намалява. Също така не трябва и да му се вменяват нови функции, стана ясно от думите на Георгиев. 

Водещи

Най-четени