Онкологичните заболявания да се извадят от здравната стратегията 06.02 | 19:14

Трябва да се изработи отделен документ за тях

От Мая Александрова

Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване обсъдиха проект за Национална здравна стратегия за 2014 - 2020 година.

Председателят на комисията Нигяр Джафер уточни, че предстои създаване на работна група, включваща представители на здравното министерството, заедно с авторите на стратегията, за да се търси максимален консенсус по документа.

Георги Михайлов, национален консултант по клинична хематология заяви, че онкологичните заболявания трябва да се извадят от Стратегията и да се изработи отделен документ за тях.

Според председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов "упорито няма" последователност и приемственост между тази и предишната здравна стратегия, тъй като 90% от проблемите, които е имало тогава, ги има и сега.

"Представили сме 12 предложения на Министерството на здравеопазването и нито едно от тях не е залегнало в стратегията", каза Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, цитиран от БТА.

По думите му в стратегията никъде не се споменава за достъпа на пациентите до лекарства.

"Трябва да се уточни какво ще последва, ако НЗОК се демонополизира", изрази опасенията си Иван Кокалов от КНСБ. Той допълни, че България е малка държава с малък ресурс, който не бива да се разпилява по много здравноосигурително каси.

"В Националната здравна стратегия липсват стратегически цели и приоритети и никъде не се споменава как ще се осигури финансирането на предлаганите в нея дейности", каза евродепутатът
Антония Първанова.

Документът предстои да бъде обсъждан на следващо заседание на Комисията по здравеопазване.

Водещи

Най-четени