Инвеститорите отново се интересуват от страната ни 30.09 | 19:15

20 големи фирми проучват възможностите за бизнес за милиарди у нас

От Елица Елефтерова

20 големи фирми се интересуват от инвестиции за милиони дори милиарди евро у нас. Това коментира за в. "24 часа” зам.-министърът на икономиката Красин Димитров. Той се е срещнал с компаниите в рамките на няколко месеца. Интересът на тези 20 компании, които искат да влеят парите си в страната, са в мехатрониката на автомобили, в химията и в инфраструктура.

Димитров бързо прави уточнението, че фирмите засега проявяват интерес. По думите му  въпросът е да ги привлечем ние, защото разглеждали няколко европейски държави като алтернатива.

В момента се работи по 7 инвестиционни проекта, които са в напреднала фаза на реализация. Единият е в сферата на високите технологии, с възможности за разкриване на 170 работни места, стойността му е 40 млн. лв., а при реализацията му ще бъдат открити 600 работни места в сферата на електротехниката.

Най-големи инвестиции се очаква да бъдат в химическата и преработващата индустрия - 1,4 млрд. лева. Очакванията са общо за инвестиции от около 1,55 млрд. лева и над 1400 работни места.

Към момента в Българската агенция за инвестиции има заявени интереси и от 4 големи компании за изграждане на заводи за авточасти, които са на проучвателна фаза, посочва Димитров.

Фирми се интересуват и от публично-частно партньорство при стоителството на магистрали, съобщава зам.-министърът. На този етап обаче било сложно това да стане.

Само през юли чуждите инвестиции в страната ни са за над 114,6 милиона евро. За същия месец на миналата година са били в размер на 80,6 млн. евро.

Който е дошъл да влага парите си в ЕС, гледа къде е най-стабилна макроикономическата и фискална политика, къде е най-квалифицираната работна ръка. И първо идват в България, защото отговаряме на тези условия.

Освен макростабилността, ниските данъци, намаляването на административните тежести се обмислят и други възможности за привличане на чужди средства в икономиката ни. Министерствата на икономиката и на финансите са в начален етап на обсъждане да се дадат данъчни облекчения в свободните икономически зони. Идеята е при определен минимален праг на инвестициите тази зона да бъде освободена от някои данъци за определен период от време.

Какво показват официалните данни
Според БНБ преките чужди инвестиции за 2010  г. са 1, 151  млрд.евро (или 3,2% от БВП), през 2011  г. те са 1, 314  млрд.евро (или 3,4% от БВП). През 2012 г. в страната са навлезли 1, 478 млрд. евро чуждестранни инвестиции (или 3,7% от БВП), а през януари-юли 2013 г. те са 802,5 млн. евро.

През първите полугодия на 2011 г., 2012 г. и 2013 г. са сертифицирани съответно 2, 4 и 11 инвестиционни проекта. От сертифицираните през тази година проекти 3 са чуждестранни, а 8 български. През първото полугодие на 2013 г. Българската агенция за инвестиции е обслужвала информационно 98 нови потенциални проекта.

По сектори те са: машиностроене и електротехника - 34, аутсорсинг на бизнес процеси - 20, информационни технологии - 13, химическа промишленост - 12, транспорт и логистика - 11, и други. По страни са разпределени: България - 25, САЩ - 19, Германия - 10, Великобритания - 9, Турция - 8, Русия - 5, и други. Вероятно през следващата година ще започне реализацията на част от тези проекти.

 

Водещи

Най-четени