Министерският съвет ще реши с колко да бъде актуализиран бюджетът на НЗОК 15.07 | 13:36

До края на деня ще е готово окончателното становище на МФ

От iNews.bg

"Днес, до края на деня, ще е готово окончателното становище на Министерството на финансите за възможностите на бюджета да поеме дефицита на НЗОК." Това каза в Пловдив министърът на здравеопазването Таня Андреева.

"От финансовото министерство ясно казаха, че сумата, която може да се поеме, е 230 милиона лева, от поисканите над 300 милиона лева", посочи Андреева.

По думите ѝ обаче решението с колко да бъде актуализиран бюджетът на Касата ще бъде взето утре на заседание на Министерския съвет.

Таня Андреева коментира, че ресурсът на държавата е в определени граници, а всяка актуализация е вземане от един сектор, за да бъде даден на друг. Тя уточни, че нейното искане за актуализация е същото, като това на Касата.

Андреева поясни, че актуализацията на бюджета на Касата се прави не защото са свършили парите, а за да не остане тя без ресурс да изплаща болнична медицинска дейност за последните месеци на годината.

"Ако има някаква забава в плащанията, Касата трябва да обясни защо го прави. Актуализацията на Касата може да се направи и през октомври, но с оглед предстоящите предсрочни избори и избор на служебно правителство, се предлага да стане сега. Такава актуализация е имало и миналата и по-миналата година", каза министърът.

"Разликата от 100 милиона, които не могат да бъдат отделени от бюджета за НЗОК, ще дойдат от здравни осигуровки. За първи път тази година събираемостта на здравни осигуровки от НАП върви с бързи темпове и Изпълнителната агенция ще поеме тази разлика", обясни Андреева.

По думите ѝ освен това част от плащанията за декември могат да минат към януари, както се прави всяка година и така няма да се усети недостиг на средства.

"Но това е палиативна мярка", уточни министър Андреева.

Тя посочи, че има внесен проектозакон още през април тази година, който е гласуван на Министерския съвет, за промяна на начина, по който работи Касата и се контролира дейността ѝ. Там е регламентиран и въпросът за националната здравноосигурителна карта. По нея се работи, готови са методиката и моделът ѝ. В три области се прави пилотно и след това ще се пусне във всички останали области, за да се работи на областно ниво.

"В края на годината вече ще има Национална здравна карта у нас. Условието е обаче да бъде приет законопроектът, защото нищо от тези неща няма да може да влезе в сила, ако няма законов акт", каза Таня Андреева.

Водещи

Най-четени