Мутафчийски: Проверяват се за COVID-19 нови 7 случая, още доказано болни няма 11.03 | 09:16

Жената в „Пирогов“ е в критично състояние, мъжът й е малко по-добре

От iNews.bg

Независимо в коя болница в страната е установен коронавирус, болницата продължава да работи. "Пирогов” няма да остане сам, Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БГНЕС.

Имаме още 7 случая, за които се чакат резултатите от тестовете за коронавирус и ги чакаме до обяд. 49 лежащо болни, свързани с установените случаи на коронавирус са изолирани и са във вътрешната клиника на "Пирогов”, която е в отделна сграда. 30 души от персонала остават да работят в тази клиника и преминават на тестове за коронавирус. Всички лекари, които се грижат за болните от коронавирус, са контактни, но не могат да бъдат затворени, защото няма кой да се грижи за тези болни, добави Мутафчийски.

"Независимо в коя болница, болните са настанени в отделения, които са отделени от другите, изолирани са, спазват се строги хигиенни мерки, присъствието на външни лица, включително и на вас не е желателно”, обърна се към медиите Мутафчийски. Пирогов остава да работи, травматологични, хирургични отделения, това, което е силата на Пирогов продължават да работят, детските клиники също”, каза Мутафчийски.

В неделя е постъпил 74-годишният мъж с предходно хронично белодробно заболяване, бил е приет в отделението по белодробни болести, имал е контакт с 49 болнолежащи. Взети са мерки. Неговото състояние е с тенденция за влошаване, но не е интубиран и не бих казал, че състоянието му е критично. Жената е 66 годишна, съпруга на този пациент, в тежко състояние е интубирана е веднага, на командно дишане е с много тежка картина от страна на белия дроб, в критично състояние е, съобщи Мутафчийски.

8 са първите контактни лица, настанени са за наблюдение, въпреки че те нямат никаква клинична картина, уточни Мутафчийски. По принцип той отново повтори, че контактни лица, които не са болни, ще бъдат под карантина в домашни условия. След като бъдат тестувани, те ще бъдат освобождавани за домашна карантина при строго спазване на реда, подчерта Мутафчийски.

В Габрово възрастната жена, която е с коронавирус има белодробен излив. Направена е елементарна манипулация по евакуиране на този излив, подобрила е показателите си, в момента е с подобряваща се клинична картина. Медицинската сестра е в отлично състояние без никакви признаци за болест.

В Плевен пациентите са в подобряващо се състояние, съобщи още Мутафчийски. 

Водещи

Най-четени