Категорично: Ваксините срещу COVID-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване 05.12 | 10:00

Това заяви началникът на лаборатория по Клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски" проф. Доброслав Кюркчиев

От iNews

Категорично всички данни досега показват, че ваксините срещу COVID-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване. Това обясни в студиото на "Събуди се” началникът на лаборатория по Клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски" проф. Доброслав Кюркчиев.

"Със заразата нещата са по-зле. С времето ваксините не пазят толкова от зараза. Но наличните ваксини категорично, според всички данни, пазят от хоспитализация и смърт, което трябва да ни интересува”, добави специалистът.

Той смята, че ако се стигне до заразяване и леко прекарване на инфекцията, това не е проблем. "Проблемът с коронавируса е неговата непредсказуемост. При голяма част, които не очакваме да има проблем, се създава такъв. Ако наличните ваксини ни пазят от тази непредсказуемост, от тези тежки протичания - аз смятам, че това е добър вариант”, посочи проф. Кюркчиев.

Според неговите наблюдения той обясни, че хората се страхуват от РНК ваксините, генетичните препарати. "Смятам, че част от хората ще приемат с повече доверие една традиционна ваксина. Аргументацията, че са нови, измислени сега, която не е вярна, няма да бъде адекватна към тази ситуация. Някакъв контингент би приел някаква по-традиционна ваксина”, обясни проф. Кюркчиев.

Ваксините срещу коронавирус под формата на хапче и спрей, той коментира така: "Дали този начин е по-ефективен - ще видим. Така или иначе назалните спрейове в носа имат плюс, че действат локално. Няма данни все още дали ще има ефективно действие. Перорални ваксини има - начинът на постъпване на антигена може да бъде най-различен. Не можем да кажем предварително, че хапчето ще е по-добро от ваксината, която се инжектира.

По думите му ваксинацията трябва да бъде доброволен процес и по никакъв начин не трябва да има задължителен характер. "Бих препоръчал третата доза на всеки. Нямам някакви опасения от ваксините. Според мен те не са страшни, дори напротив - считам ги за полезни”, заяви той.

Ваксините срещу COVID-19 и децата

"Проучванията, които са правени досега, са единодушни по въпроса, че ваксините не са страшни. Разглеждайки въпроса по-комплексно, децата не боледуват тежко, има обаче изключения. При тях ваксинацията би имала смисъл от гледна точка на тяхното социално поведение - да бъдат на училище, а не затворени. Това обаче трябва да бъде отново по желание, а не със задължителен характер”, добави специалистът.

Ваксина за грип и коронавирус

"Хубаво е да има отстояние от две седмици между двете. Не е добре две ваксини да бъдат  слагани едновременно, а да има период, който да ги разделя”, препоръча проф. Кюркчиев.

Прогнозата за COVID-19

"Смятам, че перспективите са добри. Смятам, че ваксините работят и могат да бъдат лесно обновени при необходимост и смятам, че вече ще навлязат и лекарства. Козовете, които имаме, са много повече от козовете, които имахме”, заключи той.

Водещи

Най-четени