Разработиха дъвка, която намалява риска от предаване на коронавирус 06.12 | 17:00

Предстои да бъдат проведени клинични изследвания

От iNews.bg

Дъвка, която намалява риска от предаване на коронавирус от човек на човек, разработиха учени от университета в Пенсилвания, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на учебното заведение.

Учените са направили експерименти със слюнка на заразени с коронавируса хора, добавяйки в опитните образци отгледани в лабораторни условия протеини ACE2, съдържащи се в дъвката. Установено е, че този протеин помага да се намали вирусното натоварване в слюнката на пациентите.

"Вирусът се разпространява в слюнката и ние знаем, че когато заразен човек киха, кашля или разговаря, вирусът се разпространява и попада в организма на други хора”, отбеляза ръководителят на изследването Хенри Даниел. Дъвката ще даде възможност вирусът да бъде неутрализиран в слюнката, като по този начин се даде лесен начин за намаляване на източника на предаване на болестта.

Изследването е още в първоначален стадий на проучване, отбелязват учените. Предстои да бъдат проведени клинични изследвания, за да се провери безопасността и ефективността на дъвката за здравето и живота на хората. 

Водещи

Най-четени