Говорителят на ЦИК: Обсъждаме летуващите по морето да могат да гласуват там 29.05 | 15:01

Стремим се да осигурим още машини и в най-големите секции да има по две секции

От iNews

Обсъждаме хората с хотелска резервация в България да се водят като настанени по настоящ адрес и да могат да гласуват след подадено заявление. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов по бТВ.

"Проблемът е, че внедряваме нова технология. Стремим се да осигурим още машини и в най-големите секции да има по две секции. Не мога да коментирам теориите на политиците. Те имат право да изразяват каквото искат публично. Нашата цел да осигурим нормални избори в България. Ситуацията наистина е нова и не е лека. Нямаме избор и трябва да се справим. Всеки българин, който желае, трябва да може да гласува", заяви Томов. Той уточни, че при проблем, поради който машинното гласуване не може да продължи, се осигурява хартиено гласуване.

"Казусът, който обсъждаме в ЦИК, е дали има възможност хората с хотелска резервация в деня на избори, да се водят като настанени на временен и настоящ адрес и да може, ако подадат заявление за гласуване, да го направят. Трябва да получим становище на изпълнителната власт", подчерта той.

"Имате възможност 14 дни преди изборите да подадете заявление за гласуване и ако пътувате на 11 юли, да предприемете някакви действия за гласуване. Законът не позволява друга опция в България. В чужбина да, но в България не. След няколко дни ще стане ясно дали тази опция е активна", посочи той.

Цветозар Томов допълни, че за участие в изборите на 11 юли са регистрирани 15 партии и 9 коалиции. "Отпаднаха 4 партии заради това, че няма 2500 коректни записа. Получаваме списъци, в които фигурират починали лица. Това е отвратително като явление. Като гражданин бих казал следното – за мен изискването за тези подписки по отношение на големите партии е съвършено безсмислено. Не виждам смисъл парламентарните партии да правят подписки. Тези шмекерии се правят от някои партии, които нямат друг начин да съберат тези подписи", каза още Цветозар Томов.

Водещи

Най-четени