Преговаряме с 5 компании за изграждането на АЕЦ „Белене“ 19.12 | 16:16

Французи и американци искат и да доставят оборудване, и да инвестират във Втора атомна

От iNews.bg

Държавата продължава преговорите с 5 компании за строителството на АЕЦ "Белене". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която представи в парламента кратката листа на кандидатите, цитирана от БГНЕС.

В конкурса бяха подадени 13 заявления: 7 от тях са с искане за участие като стратегически инвеститори, 4 – са с искане за миноритарен дял в проектната компания, 2 се ангажират да доставят оборудване и ще осигурят неговото финансиране.

"В рамките на вчерашния ден беше финализиран доклада от работата на комисията и в кратката листа на компаниите, с които бихме искали да водим преговори, са включени 5 компании. Това са "Росатом", Си Ен Ен Си, Корейска хидроатомна корпорация, "Фраматом" и "Дженерал Електрик. Последните две са включени в кратката листа и с тези компании ние ще водим преговори, защото те имат конкретно предложение за участието си в проекта и за финансирането на дейностите”, уточни министърът.

Всяка една от компаниите може да влезе в преговори с останалите в кратката листа. Отделно заявленията за придобиване на миноритарен дял ще бъдат предоставени на потенциалните стратегически инвеститори, за да влязат в преговори и да финализират целия модел на проекта, обясни Петкова.

Министърът напомни за интереса на Република Северна Македония и участието в проекта с изкупуване на енергия. "Това на практика дава възможност ние да реализираме концепцията за изграждане на този проект като регионален. Знаете, че това беше и основната цел на премиера Борисов – да се гарантира енергийната сигурност не само на България, но и на Балканите", подчерта Петкова.

Очакванията й са до края на април – началото на май 2020 г. да бъдат подадени и обвързващите оферти.

Министърът напомни, че България е твърда в позицията си и ще участва с блокираща квота, т.е. от началото до края на строежа ще участваме с опция да взимаме решения. Тепърва ще се уточнява с какъв дял ще участваме, всичко е въпрос на преговори, намекна министър Петкова. За момента става дума за участие в диапазона от 30-34%.

Водещи

Най-четени