Общинските лечебни заведения ще се снабдят с нови спешни центрове 16.03 | 14:34

Оборудването и заплащането ще бъде поето от държавата, обяви Таня Андреева

От Теодора Кокаланова

"В общинските лечебни заведения буквално от следващия месец ще започнем изграждането на спешни центрове", съобщи министърът на здравеопазването Таня Андреева на семинара на Коалиция за България в Боровец.

Оборудването в тези спешни центрове и заплащането на дейността ще бъде поето от държавата, уточни тя. Такъв спешен център ще бъде разкрит във вече работещата болница в Девин, добави Андреева. Тя обясни, че средствата, близо 12 милиона лева, ще дойдат от публичната инвестиционна програма, предаде БТА. 

"Поехме ангажимент за създаване на национална програма за майчино и детско здравеопазване, с която ще се субсидира дейност в кабинети за здравно и социално консултиране в 28 областни болници и 16 общински болници. Там ще се предоставят услуги по здравно обучение, здравни консултации, лечебно-диагностичен процес на млади жени и девойки с репродуктивни проблеми, на бременни и на деца до 18-годишна възраст", заяви Таня Андреева.

"11 национални болнични комплекси ще бъдат равномерно разпределени. Смисълът им е да осигуряват комплексност при тежки спешни състояния, подобно на "Пирогов". Те ще бъдат оборудвани с апаратура, ще се погрижим и за специалистите там", обясни още здравният министър.

На семинара в Боровец Таня Андреева декларира категоричната си позиция, че забраната за тютюнопушене на обществени места не бива да бъде либерализирана, съобщи bTV.

Водещи

Най-четени