Китайският вирус не е опасен за малки деца 20.02 | 10:41

Всичките 7, заразили се до момента, са излекувани, отбеляза проф. Кантарджиев

От iNews.bg

Симптомите на коронавирус могат да се регистрират до 14 дни след зараза, затова при пътуване до засегнати страни – хората сами трябва да сигнализират на здравните служби. Това каза директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред бТВ, предаде БГНЕС.

"Основната ни цел е хората, които се връщат от Китай, да съобщават на границата, да си стоят вкъщи и при първите симптоми да потърсят медицинска помощ", посочи проф. Кантарджиев. Последните изследвания показват, че заболяването е най-опасно за възрастните хора. Статистиката показва, че седем малки деца досега са се заразили с коронавирус, но всичките са се излекували. "Другите вируси, които имаме – респираторният синцитиален вирус и грипният вирус за децата до 1 г. е тежко протичащ и заплашващ живота. Този нов коронавирус се оказва, че за децата не е опасен", уточни проф. Кантарджиев. Проф. Кантарджиев заяви, че досега девет жени, които са били бременни в 9-ия месец са заболели с коронавирус. Въпреки заразата, те са родили здрави деца.

"Този вирус има покривка, той се унищожава и от хлорни дезинфектанти, и от органични разтворители – не казвам спирт. Става дума, че той не издържа дълго време на повърхността, лесно се унищожава с дезинфектанти на спиртна основа",

каза експертът. Проф. Кантарджиев обясни, че заболяването ще стане хронично, но по-лесно податливо на лечение. 

Водещи

Най-четени