Дъждовното лято ни носи и криза с дървата за огрев 04.09 | 12:03

На много места в страната търговците не могат да покрият заявките

От iNews.bg

Дъждовното лято може да донесе и студена зима. Поне що се отнася до хората, които се отопляват с печки с твърдо гориво. Дървата за огрев са все по-малко. От това се оплакват търговците в някой райони на страната, съобщава Нова телевизия. Вече месеци наред хората чакат, за да могат да се снабдят с дърва за зимата. Само в един от пунктовете за доставка в Монтана са заявени около 300 кубика с дърва и търсенето продължава. Търговците обаче са с вързани ръце.

Едната причина е дъждовното лято, което не им позволява да секат. "Хората, които сега се записват им казвам поне 20-30 дни минимум...ако времето държи да може да се влиза в гората ще се изпълнят всички поръчки, които са записани. Но има и друг проблем. Трудно вече търговците се добират до дървата, които да остават за българския пазар”, обяснява собственикът на фирма за доставка Пламен Владиславов.

Той смята, че за хората остават по-малки количества, защото по-голямата част от добиваната дървесина се изнася за Румъния, Гърция и Италия. Търсят се дърва за огрев и в горските стопанства в страната.

В Югозапада, горското стопанство вече е раздало над 30 хиляди кубика дърва на 4400 домакинства, което е много повече от миналата година. "Цените са от 36 до 41 лева на склад в гората. Имаме и обособени централни складове, където вече е включен и транспортът до съответния склад. Там са от 65 до 75 лева”, обясни Дамян Дамянов от Югозападно горско стопанство.

А цената на нарязани, нацепени и доставени до вратата дърва върви и още по нагоре. За въглищата няма голямо търсене наблюдават търговците. "Въглища има, цената е 350 лева за тон. Така свършиха миналата година, така и започна цената тази година. Няма намаление на цената, очаква се увеличение най-вероятно.

Именно от това се опасява и семейство Маркови, които имат останали дърва от миналата година, но ще трябва да си купят и още”, разказа Пламен Владиславов. Специалистите съветват, хората да побързат да си набавят дърва през топлите месеци, защото цената им през есента ще тръгне нагоре.

Водещи

Най-четени