Отглеждаме най-скъпите зеленчуци 29.03 | 19:41

От бранша твърдят, че водата, която се плаща за поливане, е твърде висока

От Мая Александрова

"Отглеждаме най-скъпите зеленчуци". Това каза Венцислав Каймаканов, председател на Асоциацията на картофопроизводителите.

"Това е така, защото всички консумативи, които се ползват - семена за 2 - 2,80 лв. цена, МПК-та, химикали за защита на посевите и абсолютно скъпата вода за поливане - това го няма никъде в света. Водата, която отива в чужбина за поливане, ние я плащаме”, допълни той.

По думите му, препаратите, които са използвани през минали години и са били с българско производство, не са действали така ефикасно като тези, които се взимат от Европа или се внасят от чужбина.

"Не че и там не се предлагат некачествени препарати, но засега поне внимаваме с това, което използваме и е с наш етикет. Ние отглеждаме едни от най-скъпите зеленчуци, те са доста податливи на заболяване. Всяко едно изпускане, всяко едно използване на некачествени пестициди, веднага води до загуба на посева”, посочи Каймаканов.

Той коментира, че цената на водата, която се плаща за поливане, е твърде висока.

"Плащам 0.52 стотинки на кубик вода за поливане. Когато го кажа на колегите от чужбина, те се хващат за главата. В Гоце Делчев плащат за течаща вода 0.26 стотинки на кубик, а веднага след тях тази вода минава към Солун и там поливат със същата вода, която идва от нашия Балкан, плащайки десет пъти по-ниски цени. Няколко минис

Водещи

Най-четени