Дерматолог: За слънцезащита не ползвайте бадемово масло и бебешка козметика! 14.07 | 18:58

Препаратите да са с фактор 30 или 50 и да ги прилагаме през два часа на откритите части на лицето, подчерта д-р Хаджийска

От iNews

Има много дерматологични ползи от бадемовото, от какаовото масло – те подобряват еластичността на кожата. Образуват филм, който ограничава тренсепидермалната загуба на вода.

Олиата през лятото обаче трябва да се избягват, съветва дерматологът д-р Мария Хаджийска. Те привличат слънчевите лъчи, а някои с по-специфични съставки могат да предизвикат фотоалергични и фототоксични реакции, дори обрив, подобен на акне.

За защита от слънчевите лъчи трябва задължително да ползваме подходящи препарати с фактор 30 или 50, не олиа, и то да ги прилагаме през два часа на откритите части на лицето, подчерта д-р Хаджийска.

Трябва и да се пие повече вода, а дрехите да са по-широки и в светли цветове.

Слънчевата защита действа като физически филтър – отразява като огледало слънчевите лъчи, или като химични филтри – абсорбират и неутрализират лъчите.

На бебетата до 6 месеца не бива да се прилагат козметични кремове.

Мит е, че е добре възрастни да ползват продукти за бебета или деца, защото кожата с годините става съвсем друга като качества и нужди.

Дерматологът цитира изследване, според което повечето хора използват едва ¼ от необходимото количество слънцезащитен препарат.

Дозата за лицето е 2 милиграма на кв. сантиметър.

Кремът трябва да нанасяме около 15 мин. преди излизане на слънце, и то не само когато отиваме на плаж, а и в градска среда.

 

Водещи

Най-четени