Плевнелиев от Давос: Годината няма да бъде розова 25.01 | 18:38

По думите му прогнозите сочат, че световната икономика ще се забави

От iNews

Тревожна посока за световната икономика. Това прогнозираха лидерите на икономическия форум в Давос.

Някои наричат Давос – Клубът на богатите. Списъкът на участниците е като копие на класациите за най-богатите и за най-влиятелните хора в света.

В началото на всяка година, тяхната сбирка в малкия швейцарски курорт се следи като компас за това, което ще се случи през годината. Тази година компасът посочи тревожна посока - световната икономика е в спад и ветровете на криза задухаха.

"Тук може да погледнем бъдещето. Очертаващата се 2019 година няма да бъде розова. Оценката тук е по-скоро за нестабилност. Много нерешени проблеми остават. Всички се притесняват, че САЩ наложиха санкции на Китай, китайската икономика се забавя. Отношенията между САЩ и Китай са най-малкото проблематични със санкции, които вървят в двете посоки. Хаосът, създаден с Brexit, е видим и тук са притеснени, че ЕС и Обединеното кралство седмици преди тази трагедия не могат да намерят решение. На туй отгоре прогнозата е, че световната икономика ще се забави. Да, годината няма да бъде розова”, заяви Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017).

Заплахи, с които отделни страни ме могат да се справят.

"Ако трябва с едно изречение да опиша положението в света, ще кажа, че предизвикателствата са общи и глобални, а отговорите - фрагментирани и единични, и не това е рецептата, за да обърнем процеса”, заяви Антонио Гутереш, генерален секретар на ООН.

"За съжаление сме свидетели на рекорден брой конфликти, бежанци, икономиките не са в добро състояние, доверието в големите страни се дестабилизира и затова е важно да сме тук, за да видим и да чуем”, заяви още Плевнелиев.

Световният инвеститор Джордж Сорос предупреди, че използването на изкуствения интелект и супертехнологии от репресивни режими, са заплаха пред света. Давос отсече: Киберпрестъпленията са заплаха с неизмерими параметри и наред с икономическата криза и спад на пазарите, са голямата заплаха, върху която ще се фокусира светът през годината.

"Никога не сме виждали толкова престъпни действия в интернет пространството колкото сега, когато на интернет може да се закачи буквално всичко нефизическо. Губим от киберпрестъпления по 7 милиарда долара на година”, обясни Джон Отенг, център "Киберсигурност”, към Световния икономически форум.

Водещи

Най-четени