Изграждат пилотно спешни болнични комплекси в две болници 05.02 | 15:18

Вижте къде

От Мая Александрова

Пилотно в две лечебни заведения ще бъдат изградени спешни болнични комплекси. Това каза пред лекари и журналисти проф. Милан Миланов, завеждащ Централната реанимация в "Пирогов".

Болниците, в които ще започне пилотното изграждане на комплексите, са Областната болница в Бургас и Университетската болница в Плевен.

Днес бе представена концепция за спешната медицинска помощ, която е част от Националната здравна стратегия.

По думите на проф. Миланов трябва да се изгради нов модел на спешната помощ, да се създадат нови спешни отделения, да се обнови автопаркът с 30% до две-три години, да се повиши взаимодействието с въздушния транспорт, да се утвърди изучаването на спешната помощ в медицинските колежи и други.

Миланов каза още, че Националната система на телефон 112 е добър модел, но връзката между него и работещите в спешната помощ е лоша.

Допитване на Министерството на здравеопазването е показало, че 97,3% от хората настояват веднага да започнат промени в спешната помощ, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, която присъства на дискусията.

Преди няколко дни стана ясно, че новата стратегия предвижда връщане на санитарната авиация и хеликоптери ще могат да извозват ранените.

Водещи

Най-четени