Намаляват "бесните" хора и домашни животни в Търговищко 07.11 | 15:43

Положителната тенденция е забелязана след въвеждането на ваксинации

От Андриян Георгиев

Спад на заразените с бяс хора и домашни животни се наблюдава след въвеждането на ваксинациите в Търговищко, каза Емил Зафиров, началник отдел "Здравеопазване при животните" при Областната дирекция по безопасност на храните.

При дивите животни ваксинацията срещу бяс в областта се извършвала по въздуха. За сравнение, през годините без ваксинация на хищниците е имало по 20 и повече случаи на ухапвания, като при голяма част от тях е установявана зараза с бяс, докато през 2011 г. в областта е имало регистрирани две ухапвания, като зараза не е установена.

В Търговищко ваксиналните примамки са насочени главно към лисици и чакали, уточни Зафиров, цитиран от БТА. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни.

Примамки няма да бъдат разпръсквани над водоемите и населените места в областта. Общинските и селските кметове са ангажирани с предварителното информиране на населението. 

По време на есенната ваксинация в цялата страната в операцията ще се включат седем специално оборудвани самолета, които ще изхвърлят над 1 100 000 броя ваксинални примамки.

Водещи

Най-четени