Здравните власти: Ромите у нас ще се ваксинират безплатно, дори и без осигуровки 22.06 | 13:50

"Все още битуват митове сред ромското население, че ако си приложат ваксини ще имат един куп странични действи"

От iNews.bg

Все още битуват митове сред ромското население, че ако си приложат ваксини ще имат един куп странични действия. Ще използваме хора от шоубизнеса, както и духовниците, на които те подражават. Посещението до личен лекар няма да струва нищо на хора от малцинствата, дори и да не са здравно осигурени. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. На брифинга беше и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Второто, което ще направим, е ваксинацията на тези лица да бъде безпроблемна. Да обясним, че могат да се ваксинират или в отворените пунктове, или при личните си лекари", добави той.

На брифинга стана ясно, че под 10 процента от ромите у нас са се ваксинирали. Зам-министър Златанов уточни, че целта на срещата е била да се изведат проблемите заради ниската имунизация сред ромското население и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи имунизацията.

"Към момента е много подходящ периодът, ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всякакви. И с цел да предпазим всички българи от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани".

Изводите са, че все още съществуват митове сред това население. Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия.

Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация по различни начини - чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

Водещи

Най-четени