Орешарски ухажва най-богатия китайски предприемач да инвестира у нас 11.09 | 09:55

Най-богатият китайски предприемач идва в България до края на годината, за да проучва възможностите за инвестиции

От Кремена Бедерева

Моментът за инвестиране в Нова Европа е сега. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си в Далиен с Уан Дзиенлин. Премиерът запозна най-богатия, според Forbes, китайски предприемач с възможностите за инвестиции в България.

"Разбрах, че вече имате инвестиции в САЩ. Трябва да дойдете и в Европа. Старото правило за диверсификация винаги е в сила”, отбеляза министър-председателят. Той благодари за поканата за разговор за възможностите, които предлага страната ни и отбеляза: "Ще бъда щастлив, ако в края на срещата си кажете – как не съм разбрал по-рано”.

Орешарски изтъкна, че в България секторът, който се развива бързо, е туризмът с неговите различни направления като, например, морски, планински, СПА туризъм. Премиерът подчерта, че в страната ни годишно идват над 6 млн. чужденци.

Министър-председателят каза още, че България е на първо място в Европа по брой минерални извори, част от които все още не са разработени добре. "В СПА индустрията все още има много резерви”, добави Орешарски.

Също така той отбеляза, че България е известна като страната на розите и разказа за качествата на българското розово масло.

Уан Дзиенлин отбеляза, че досега не е бил в България и с удоволствие ще планира делегация, ръководена лично от него, да посети страната ни до края на годината. Уан покани премиера да разгледа някои от обектите на компанията му, за да се запознае по-подробно с дейността й. Той изтъкна, че бизнесът, който развива, е именно в сферата на туризма и хотелиерството.

Уан отбеляза още, че китайският пазар ще бъде голямо предизвикателство за българските фирми. В края на срещата премиерът Орешарски подари реплика на най-старото злато, обработено в България. Подаръкът на Уан за министър-председателя беше свитък, правен от първия китайски калиграф.

Водещи

Най-четени