Полезните храни за кожата, за които не сте и предполагали 21.05 | 10:08

Всеки знае, че водата, шоколада, калция са полезни за кожата. А дали това е всичко?

От Лазар Тодоров

Със сигурност повечето от вас ще се учудят като прочетат следващите здравословни за кожата храни. За някои 100% не сте се замисляли и никога не бихте казали, че се отнасят за кожата. Ето и за кои става въпрос:

САРДИНИ

1507520

Една порция от тези малките плувци съдържа 1,5 грама омега-3 мастни киселини, което ги прави един от най-добрите източници на мазнината. Тези рибки са особено богати на вида на омега-3 наречен DHA, който противовъзпалително, а именно то се смята за причина за акне!

ЗЕЛЕ

1507522

Това е един от най-добрите източници на лутеин и зеаксантин, хранителни вещества, които абсорбират и неутрализират свободните радикали, създадени от UV светлината, включително дължините на вълните, което става чрез слънцезащитни и пречи да достигне кожата, според изследвания в клиники в дерматологията. Плюс това, само една чаша дава 133% от дневния си стойност за кожата-стягащ витамин С и А, съответно.

РОЗМАРИН

1507521

Консумирането на четири или повече билки редовно-розмарин или мащерка, например, се свързва с до 60% намаляване на риска от меланом, установи проучване на Националния център по епидемиология. Един пакет билки съдържа огромно количество антиоксиданти, полезни за кожата кожата, които не позволяват свободните радикали от слънцето да увредят кожата.

ТИКВА

1507518

Варената тиква е един от най-добрите източници на бета-каротин. Тялото превръща бета-каротина във витамин А (половин чаша варена тиква е близо 400% от дневната стойност за A), което е от съществено значение за растежа на клетките на кожата. Това, от своя страна помага да се поддържа кожата мека, гладка и без бръчки.

ЖЪЛТА ЧУШКА

1507523

Едно проучване в британския вестник Nutrition установи, че хората, които ядат зелени и жълти зеленчуци (до 250 грама; един голям червена чушка около 190 грама) са имали по-малко бръчки, в сравнение с тези, които ядат в малко количество (69 грама на ден). Това може да се дължи на антиоксидантите, които се борят със свободните радикали на стареене, казва д-р Ву.

МИДИ

1507524

Вие търсите в най-добрият източник на диетичен цинк? Намерихте го! Шест миди осигуряват над 500% от дневната ви нужда и съдържат 57 калории. Минералът играе важна роля в растежа и функцията на клетките на кожата. Някои изследвания показват, че болните от акне са по-ниски от нормалните нива на цинк.

ДОМАТИ

1507519

Хората, които ядат 5 супени лъжици доматено пюре дневно, заедно с почти една супена лъжица зехтин за 12 седмици, са имали 33% по-голяма защита от слънчево изгаряне, в сравнение с контролната група, която яде само зехтин, според проучване през 2008 във Великобритания. Антиоксидантът ликопен (нивата от който са по-високи в готвените, преработени домати) подобрява естествения защитен слой на кожата. (Въпреки, че д-р Ву предупреждава, че това не е заместител на слънцезащитен крем!)

 

Водещи

Най-четени