Червеното вино, черният шоколад и малините забавят болестта на Алцхаймер 03.08 | 13:56

Според експертите от медицинския център към университета в Джорджтаун причината за това забавяне е съдържащото се в тези храни съединение ресвератрол

От iNews.bg

Учените стигнаха до заключението, че консумирането на червено вино и черен шоколад забавя процеса на болестта на Алцхаймер. Според експертите от медицинския център към университета в Джорджтаун причината за това забавяне е ресвератролът - естествено съединение, намиращо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените люспи. При изследването учените открили, че това естествено съединение забавя психическото разстройство при заболелите от Алцхаймер.

Естественият начин за набавяне на ресвератрол е чрез консумация на храните, в които се съдържа, като гроздето, виното, малините и черния шоколад.

Екипът смята, че ресвератролът намалява способността на вредните имунни молекули да пробият мозъчната тъкан, която вече е ощетена от възпалението причинено от болестта. Учените вярват, че ощетяването се предизвиква от насъбралите се анормални протеини, които увреждат и унищожават невроните. От изследването става ясно още, че молекулите може да предизвикат възпаление в кръвта, която достига до кръвно-мозъчната бариера. Ресвератролът обаче блокира тази бариера и намалява нивото на протеините да я пробият. Така спира и вредните възпалени молекули да пробият мозъчната тъкан.

В изследването били използвани специфични молекули от цереброспиналната течност взета от участниците заболели от Алцхаймер. Участниците били поделени в две групи. Една група, 19 души използвали плацебо, а другите 19 души цяла година били третирани с ресвератрол количество равно на 1000 бутилки червено вино. Резултатът показал, че пациентите, които използвали ресвератрол имали 50 процента по-малко протеини способни да пробият кръвно-мозъчната бариера. 

Водещи

Най-четени