Държавата вика на помощ студенти и доброволци в борбата с COVID-19 22.10 | 11:00

Медиците на първа линия са изнемощели, там ни е най-големият проблем, казва Ангелов

От iNews.bg

Навлизаме в сериозна фаза на епидемията от COVID-19. Имаме нужда от помощ и решението е в активното участие на лекарите от доболничната помощ и студентите по медицина.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб, цитиран от БГНЕС.

За последното денонощие в страната има 1472 нови случаи на коронавирус от направени 8738 PCR теста, което е 16.8% от изследваните проби.

Проф. Ангелов отчете, че най-сериозна е картината при заразените медицински лица.

Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет, призна здравният министър.

Имаме нужда от помощ, посочи той и добави: Решението е в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално специалистите от ДКЦ.

Министърът съобщи, че ще се търси решение, а специалистите, които се включат в борбата срещу вируса ще получат допълнително възнаграждение.

Ще проведем видеоконферентна връзка с ректорите на медицински университети и факултети, за да обсъдим възможност студентите шести курс да помогнат на лекарите и това да се счита за техен стаж, съобщи още здравният министър.

Водещи

Най-четени