Здравната каса: В Александровска няма източване 09.05 | 20:20

Проверката е извършена по молба на болницата

От iNews.bg

Проверката на здравната каса, извършена в УМБАЛ "Александровска” по молба на нейното ръководство, не е установила нарушения във финансов план и в извършването на медицинската дейност. Това съобщи директорът на болницата доц. Костадин Ангелов в понеделник по повод твърдения, излъчени по Нова телевизия. Той се аргументира с документи, информира БГНЕС.

На 18 април е поискана спешна проверка на отделението по гастроентерология с началник проф. Диана Петрова към Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести, ръководена от проф. Огнян Георгиев. Протоколът от извършването й е с дата 25 април. "Беше проверена цялата дейност за 2015 г. и до момента за 2016 г. Не се констатираха финансови нарушения - касата не се източва и няма злоупотреби със средствата, плащани от нея”, обясни доц. Ангелов. Не са открити нарушения и на трудовото законодателство при проверка на Главната инспекция по труда по-рано.

Той коментира и твърдението, че пациенти се приемат на кушетки. "Кушетката представлява помощно легло, когато не стигат болничните легла при форсмажорни обстоятелства. Такива не е имало досега, леглата стигат. Всеки ден в 15 ч подаваме информация за заетите и свободните легла в Районната здравна инспекция (РЗИ)”, каза доц. Ангелов. Пациенти се настаняват на кушетки обаче - временно, за да не се бави диагностиката и да не чакат тежкоболните. "Над половината пациенти на гастроентерологията са от страната. Не може да ги оставим да чакат на улицата, докато формално бъде освободено легло”, уточни доц. Ангелов. Повечето лекувани в гастроентерологията през 2015 г., или 525 души, са с декомпенсирана чернодробна цироза и се нуждаят от периодично проследяване в болница, което е условие да получават скъпите си лекарства от здравната каса.

Отхвърлено бе и твърдението на работещ в отделението лекар, че е отчетена гастроскопска диагностика с апарат, който не е бил включван на посочената дата. Изследването било извършено с друг апарат, който се намира във Втора хирургия в болницата и тази практика е утвърдена през 2014 г. Причината е в спазването на медицинския стандарт - задължително е присъствието на ендоскопска сестра, каквато невинаги има в отделението поради спазването на Кодекса на труда за заетостта и почивката.

По повод на синдикална декларация за тормоз на медсестри и лош микроклимат в отделението е назначена комисия с представители на двата синдиката, лекарския съюз, асоциацията на медсестрите, юрисконсулт, каза още доц. Ангелов. Написаното в декларацията било отхвърлено от медсестрите, според които напрежението е породено от "междуличностни противоречия между проф. Петрова и д-р А. Коцев”. Председателят на асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева пък пратила 2 писма по въпроса до здравния министър. Първо изпратила сигнала от декларацията, а с второто писмо уточнила, че той се е оказал "прибързан и не отговаря на истината”. В това писмо тя се извинява и казва, че става дума за "междуличностен конфликт, който е в компетенциите на етичната комисия”.

 

Проф. Диана Петрова уточни, че преди време двамата с д-р Коцев са се явили на конкурс за началник на отделението по гастроентерология и той е бил спечелен от нея.  

Водещи

Най-четени