Кабинетът реши: 225 млн. лв. допълнително за НЗОК 16.07 | 17:25

Пари за медикаменти и за заплати има, смята министър Андреева

От Теодора Кокаланова

С 225 млн. лв. се увеличава бюджетът на НЗОК, стана ясно след заседание на Министерски съвет.   

Твърдението, че работещите в системата няма да си получат заплатите е абсолютно невярно, както и че няма пари за медикаменти. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева при обсъждане актуализацията на бюджета на НЗОК в парламента.

"Не е вярно, че в болниците няма ресурс, с който да се заплаща. Забавянето е единствено по отношение на надлимитната дейност", поясни Андреева. По отношение на това в какво състояние е касата, д-р Андреева коментира, че какъвто и ресурс да се осигури в момента в НЗОК има няколко сторени вече злини, които няма как в пълен размер да се коригират.

"Миналата година касата беше с дефицит 450 млн. лева. Касата остана без буфер и резерв след като редица дейности бяха прехвърлени да тежат от Министерство на здравеопазването към разходната част на НЗОК", отбеляза д-р Андреева.

По думите й има редица мерки, които не могат да се приемат без приемане в Министерски съвет на законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, който опозицията блокира. Министърът на здравеопазването призова този законопроект да бъде приет.  

"С актуализацията на бюджета на НЗОК се цели осигуряване на допълнителни средства за здравноосигурителни плащания. Това гарантира качествено лечение на пациентите", допълни Андреева.

Министерският съвет одобри проектите на закони за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. Предлаганата актуализация на бюджета е мотивирана от взетото политическо решение на базата на постигнато съгласие между политическите сили при консултациите при Президента на Република България.

За изпълнението на бюджета на НЗОК за 2014 г. съществуват редица резерви, свързани с възможности за оптимизиране на дейността и със засилен контрол върху изразходването на финансовите ресурси. 

От страна на разходите към полугодието на 2014 г. се очертава напрежение при финансиране на сектора на здравеопазването. Независимо от ежегодното увеличение на средствата за системата на здравеопазването, проблемът с недостига на средства за здравноосигурителни плащания през последните години се задълбочава и изостря, което налага целенасочена реформа в сектора. 

Водещи

Най-четени