Агенцията по храните проверява какъв сладолед ядем 13.06 | 11:19

Предприятията за производство ще бъдат проверявани до края на юни

От iNews

"От утре 14.06.2021 г., Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни проверки на обектите за производство и продажба на сладолед в цялата страна", това съобщават от БАБХ на прага на летния сезон у нас.

Предприятията за производство ще бъдат проверявани до края на юни, а до 30 септември ще се проверяват търговските обекти като колички, щандове на открито, подвижни обекти и други за продажба на сладолед без предварително опаковане. В производствените предприятия инспекторите от дирекция "Контрол храни" ще проверяват суровините и материалите, използвани за направата на сладолед, както и етикетирането на готовия продукт и ще бъдат вземани проби за лабораторни изследвания.

В обектите за продажба БАБХ ще инспектира хигиенните условия за продажба на сладолед и спазване на условията за съхранението му. Ще се проверява и дали търговците предоставят на потребителите задължителните данни за наличие на вещества или продукти, които могат да станат причина за проява на алергии.

Припомняме, че в края на миналата година Българската агенция за безопасност на храните възбрани 1671,77 кг. сладолед, за които бе установено, че не отговарят на изискванията за хигиена. При извършените тоагва 422 извънпланови инспекции в обекти за предлагане на сладолед бяха констатирани несъответствия, за които бяха връчени 29 предписания и 2 акта за установяване на административни нарушения. 

Водещи

Най-четени