Записваме се по-лесно на трудовата борса 27.01 | 12:49

Необходимите данни за стаж ще се получават директно през електронната система

От iNews.bg

Търсещите работа вече не трябва да предоставят трудова книжка. Даните за професионалния им опит ще се събират по служебен път.

Безработните, които се регистрират в бюрата по труда, трябва да носят само документ за самоличност, диплома за завършено образование и сертификати за придобити допълнителни квалификации. Представянето на трудова книжка вече не е задължително, предаде БНТ.

"Има много хора, които са си загубили трудовите книжки. Освен това в нашата страна от 2002 година всичко е в електронен вариант - трудовият стаж на хората", обяснява Лилия Тошева, директор на "Бюро по труда"-Възраждане.

Трудовите посредници могат да проверят по електронен път професионалния опит на регистриращите се безработни. "Вземането на този трудов стаж за последните 10 години е необходимо с цел подпомагане на този човек да си намери работа", отбелязва Тошева.

Проверката няма да се отрази на времето за регистрация на безработния. "До 15 минути отнема регистрацията. Може да не се наложи тази проверка да се извършва. В случай, че се наложи, ние ще си я правим по служебен път. Така че ние няма да задържаме клиентите", казва Юлияна Стефанова, началник "Посреднически услуги" в "Бюро по труда"-Възраждане. Проверка ще се прави само ако посредниците не получат достатъчно информация за професионалния опит на безработния.

Водещи

Най-четени