Професор: Здравеопазването ще става все по-скъпо 01.10 | 19:29

Лъчезар Трайков приветства решението на здравния министър за реформа в сектора

От Ани Романова

Здравеопазването ще става все по-скъпо. Това заяви проф. Лъчезар Трайков в предаването "Лице в лице” по бТВ по повод предложенията за допълнителни здравни осигуровки.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананаиев предложи два варианта за здравна реформа. Единият – плащаме толкова, колкото и досега, но имаме избор в коя здравна каса. Вторият – плащаме още 12 лв. над сегашната вноска, плюс 15% при всяко лечение.

"Технологиите в здравеопазването се развиват и то ще става все по-скъпо. Ако някой си въобразява, че ще стоим на цените от преди 10 години, това няма как да се случи. Медикаментите също се промениха като цени, естествено и възможностите се увеличиха – аз съм щастлив като лекар, че работя сега, защото възможностите ми за точна диагноза се увеличиха многократно”, посочи проф. Трайков.

Според невролога в пациентите се оставя усещане, че те ще бъдат ощетени. Той допълни, че приветства решението на здравния министър за реформа в сектора, защото досега е имало много неуспешни опити.

"С годините така се е натаманила системата, така са се замазали язвите, за да не лютят. Всеки в тази система е добил едно състояние на поносимост. Младите я нямат и половината заминават. Накрая остават 1/3 от специалистите, които сме подготвили”, каза неврологът и медицински преподавател.

Проф. Лъчезар Трайков коментира, че вторият модел е сходен с използваният във Франция.

"Работи перфектно, няма французин, който да се е оплакал. Там има едно НЗОК – задължителна система, която не може да покрие всичко – около 60%-70%, всичко друго е допълнителната застраховка. При тях тя е 1% от заплатата”, допълни проф. Трайков.

Снимка: btvnovinite.bg

Водещи

Най-четени