Андреева: Министерството ще помогне на болниците, пострадали след градушката 09.07 | 09:37

Не може да се хвърля помия върху хората, заяви тя

От Теодора Кокаланова

"Има болници, които са пострадали след вчерашната силна градушка, засегнала столицата. Министерството ще помогне. Строителните фирми ще поемат своята отговорност. Наше задължение е да осигурим на пациентите и лекарите нормална среда", заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в студиото на bTV. 

По думите ѝ Здравната каса е в това състояние, тъй като през 2010 са били отклонени близо 2 милиарда лева. "Те щяха да осигурят старта на втори стълб на здравното осигуряване и наложителните средства за резерв. Като дефицит и актуализация на бюджета министерството е предложило над 320 милиона", отбеляза министърът.

Според Андреева ако нещата продължат така догодина дефицитът на касата ще е още-по-голям и болниците ще имат все повече проблеми. Министърът коментира темата за липсата на кворум в Народното събрание така "От ГЕРБ спряха законопроект за гласуване за Закон за здравеопазването. Законопроектът си седи, а депутатите на ГЕРБ си играят игри. Народните представители на ДПС и БСП са на мястото си."

Андреева твърдо застана зад тезата, че в касата има финансова дисциплина, но е добре контролът да се повиши. "Актуализацията на бюджета се движи в рамки. Необходимо е приемането на нова законова рамка иначе нищо няма да се случи. Миналата година правителството на ГЕРБ осигури пари до септември. Правителството на Орешарски осигури средства до декември и си свърши работата", подчерта министърът. 

Тя успокои, че няма да фалира болница, освен тези които са били наследени от предишното правителство и няма да има върнати пациенти. 

В студиото бе засегната и темата за плажните снимки на министър Андреева, които се появиха в медийното пространство. "Тези снимки са от миналата година, август месец, по време на ваканция със семейството ми. Предстои съдебно дело за една лъжлива и порочна журналистика. В България не може да се хвърля помия върху хората", отсече здравният министър. 

Водещи

Най-четени