Предстои изграждане на лъчетерапевтични комплекси 15.08 | 14:30

Продължават и преговорите за диференциране на ставката на ДДС за лекарства

От Елена Кирилова

Продължават преговорите с Министерството на финансите за диференциране на ставката на ДДС за лекарства. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде Агенция "Фокус”.

Министърът каза, че все още се подготвят разчетите за бюджетна процедура 2013. "Моето предложение стои към Министерството на финансите да има диференцирана ставка на ДДС за лекарства. Смятам, че съм го обосновала достатъчно и то с факта, че това ще се отрази пряко на пациентите, както и пряко на НЗОК, която заплаща с всички публични средства от нашите здравни осигуровки лекарствата за домашно лечение и лекарствата в лечебните заведения за болнична помощ", каза Десислава Атанасова.

За пореден път вчера министърът на финансите Симеон Дянков заяви пред журналисти, че няма да допусне диференциране на налога, в който и да е сектор. Според Дянков страни във финансов колапс в момента имат различни ставки на данъка.

Министърът се аргументира с думите, че диференцирането особено на ниски данъци, каквито има България, веднага води до много по-лесно заобикаляне на данъчната система.

Същевременно бяха подписани договорите за изграждане и и разширяване на лъчетерапевтични комплекси, както и за реконструкция и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения.

Те са в изпълнение на Средносрочната рамкова инвестиционна програма на министерството по схема за безвъзмездна финансова помощ, съобщава БТА.

Инвестиционната програма разполага с бюджет от 148 млн. лв. Тя се осъществява по Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013 г. и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет.

С изпълнението на програмата се цели модернизиране и обновяване на инфраструктурата на лечебните заведения с над 51% държавно участие. Тя ще помогне и на процеса на деинституционализация на домовете за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 г.

 

Водещи

Най-четени